Amersfoort ontstond bij een doorwaadbare plaats aan de rivier Amer of Eem. In 1259 ontving het stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. Amersfoort groeide uit tot de tweede stad van de provincie Utrecht. Het werd een belangrijke garnizoens- en industriestad, mede dankzij de goede bereikbaarheid via het spoor. De gemeente Amersfoort heeft zijn huidige omvang sinds 1974. Toen werd een groot deel van de voormalige gemeente Hoogland bij de stad gevoegd. Later werd Amersfoort aangewezen als groeistad.

Amersfoortse bouwdossiers 1856-1978
De orginele bouwdossiers van de gemeente Amersfoort en de voormalige gemeente Hoogland uit de periode 1856-1978 worden bewaard door Archief Eemland. Van panden die vóór 1856 zijn gebouwd zijn geen bouwtekeningen bewaard. Wel zijn er van deze panden mogelijk latere verbouwtekeningen of, als het om monumenten gaat, restauratietekeningen.

Amersfoortse bouwtekeningen inzien voor of na 1990?

  1. De originele Amersfoortse bouwtekeningen die jonger zijn dan 1990 kunt u inzien bij het vergunningenloket van de gemeente Amersfoort.
  2. De originele Amersfoortse bouwtekeningen van 1990 en eerder kunt u inzien in de publieksruimte bij Archief Eemland. U kunt de stukken vooraf reserveren door een e-mail te sturen naar archiefeemland@amersfoort.nl. Bezoekadres: Eemplein 73 (Het Eemhuis, 3e verdieping), 3812 EA, Amersfoort, T: 033-4695017 E: archiefeemland@amersfoort.nl Postadres: Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort

In de publieksruimte van Archief Eemland zijn er voor het kopiëren van bouwtekeningen de volgende mogelijkheden:

  • Microfiches van de bouwtekeningen kunnen gekopieerd worden op een formaat van maximaal A3. Reproduceren van tekeningen op origineel formaat besteden wij voor u uit. U betaalt de kosten voor de reproductie vooraf en ontvangt uw bestelling binnen enkele dagen per post.
  • Het gebruik van een fotocamera zonder flits is toegestaan.

Openingstijden en route
Tarieven voor reproducties